سلامتی

آشنایی با خواص شگفت انگیز زیره

خواص زیره در درمان بسیاری از بیماری ها و خواص آنتی اکسیدانی آن قابل توجه است .گیاه زیره از خانواده چتریان است و یک گیاه یکساله کوچک علفی بوده که دارای برگهای بی کرک به رنگ سبز تیره است.

منشا اولیه آن شمال مصر و سواحل رود نیل بوده ولی امروزه به حالت وحشی در منطقه های وسیعی از ایران -عربستان -چین – هند-می روید که چه در طب سنتی و چه در مطالعات مختلف امروزی به خواص متنوع و خارق العاده آن به دفعات اشاره شده است.

خواص زیره

زیره و دیابت

از دسته گیاهان دارویی که به نظر می رسد در درمان و کنترل دیابت نقش مهمی داشته باشد زیره را می توان نام برد.که اثرات مفیدو کار آمد خود در این زمینه را از طرق زیر اعمال می کند.

۱- یکی از اجزای فعال زیره کومین آلدئید است که منجر به افزایش ترشح انسولین از سلول های بتا پانکراس می گردد.

۲-کاروون و فلاونوئیدهار زیرهای موجود در زیره می تواند در افزایش حساسیت به انسولین نقش داشته باشد.

۳- کومین موجود در زیره از طریق مهار فعالیت آنزیم های گلو کوزیداز و آلدوز دوکتاز قند خون بعد از غذا را کاهش می دهد.

زیره و خواص آنتی اکسیدانی

فعالیت آنتی اکسیدانی محصولات زیره (روغن ها و عصاره های آبی)در آزمایش های گوناگون نشان داده شده و به اثبات رسیده است.این ویژگی تا حد زیادی به الکل های مونوترپن -لینالول-کارواکرول -آنتول و استراگول -فلاونوئیدها و ترکیبات پلی فنلی دیگر نسبت داده می شود.

که سبب از بین رفتن رادیکال های آزاد می شوند.خاصیت ضد رادیکالی زیره سازو کار صفات اصلی این گیاه است.

خواص زیره در درمان دیابت و سرطان
خواص زیره در درمان دیابت و سرطان
زیره و پروفایل لیپیدی خون

ترکیبات فعال زیره به نام بازدارنده آنزیم کبدی ۳- هیدروکسیل  ۳-متیل گلوتاریل کو آنزیم A ردوکتاز (COA-HMG) آنزیم دخیل در سنتز کلسترول عمل می کند.بعلاوه کاهش در کلسترول خون به دلیل کاهش در برخی از هورمون های مترشحه غدد آدرنال کورتکس می باشد.

که باعث کاهش ترشح اسیدهای چرب از بافت های چربی یا کاهش اکسیداسیون چربی می شود.که در نهایت منجر به کاهش سطح اسیدهای چرب و کلسترول خون خواهد شد.

در تحقیقات علمی مشخص شده است زیره می تواند با افزایش فعالیت آنزیم لیستین کلسترول آسیل ترانسفراز سوخت و ساز لیپو پرتئینی را بهبود بخشد.لیستین کلسترول آسیل ترانسفراز نقش کلیدی را در ترکیب کلسترول آزاد با HDL و انتقال آن به LDL جهت بازگشت به سلول و آنزیم های کبدی ایفا می کند.

از سویی دیگر زیره می تواند سطح لیپید های اکسید شده خون و سلولهای کبدی را کاهش دهد و در نتیجه با کاهش تولید پراکسیداسیون لیپیدی قادر به جلوگیری از آسیب های کبدی و حتی قلبی – عروقی باشد.

زیره هم چنین حاوی مقدار زیادی فیتواسترول که با کاهش جذب کلسترول دارای اثرات مثبت بر تعدیل چربی های خون است.

خواص زیره در درمان سرطان

خواص زیره برای درمان سرطان زیره باعث افزایش ترشح آنزیم های ضد سرطانی از غدد بدن می شود.آنتی اکسیدان هایی مثل اوژنول و لیمونن در زیره دارای صفات ضد توموری قوی هستند.در تحقیقی که نتایج آن در  journal of medicinal  منتشر گردیده مکمل های غذایی زیره باعث جلوگیری از وقوع سرطان کولون یا روده ی بزرگ در موش ها شده است.

در حیواناتی که زیره دریافت کردندهیچ تومور سرطانی دیده نشد. در این آزمایش زیره اثر محافظتی بر روده داشت و از میزان فعالیت بتاگلو کورونیداز و موسیناز کاست.

بتا گلو کورو نیداز آنزیمی است که سبب هیرولیز پیوندهای گلو گورونید و آزاد شدن سموم می شود. و نقش موسیناز افزایش هیدرولیز موسین های محافظتی در روده است.

خواص زیره-asemari.ir
خواص زیره-asemari.ir
خواص زیره برای دستگاه گوارش

ترکیب عالی آروماتیک زیره به نام کومین آلدئید با فعال سازی غدد بزاقی هضم اولیه غذا را تسهیل می کند.تیمول موجود در زیره همین کار را با غدد ترشح کننده اسیدها صفرا و انزیم های مسئول هضم کامل غذا در معده و روده انجام می دهد.

بر اساس مشاهدات پژوهشگران مصرف عصاره زیره باعث افزایش فعالیت آنزیم های آمیلاز – پروتئاز و فیتاز می شود.که در هضم قند پروتئین و چربی دخیلند.

ادویه های مثل زیره سبب افزایش اسیدهای صفراوی می شوند که این اسیدها در فرآیند هضم نقش مهمی دارند.هم چنین زیره به دلیل داشتن روغن های ضروری منیزیم و سدیم فرآیند هضم را بهبود می بخشد.

خواص آنتی میکروبیایی زیره

بررسی های فراوانی فعالیت ضد میکروبی بالقوه ایی را برای زیره نشان می دهد. این فعالیت ها در برابر محدوده ای از سویه های باکتریایی مفید و هم چنین بیماری زای گرم – مثبت  و گرم- منفی ارزیابی شده اند.

تانن های موجود در زیره از ترکیبات پولیمر فنولیک می باشند و می توانند با پروتئین ها ترکیب شوند و ممکن است عمل ضد میکروبی این گیاه مربوط به غیر فعال کردن ادهسین ها -آنزیم ها -پروتئین های انتقالی پوشش و یا سایر پروتئین های عوامل میکروبی باشد .

هم چنین اجزای فرعی اسانس زیره یعنی آلفا پینن و سابینن هم دارای فعالیت ضد باکتریایی هستند.

asemari.ir
asemari.ir
موارد منع مصرف زیره

-زیره اثر جانی خاصی ندارد.اما زیاده روی در مصرف آن به علت طبع گرم ممکن است در برخی از افراد سبب بروز کهیر شود.

-افراد دیابتی که داروهای کاهنده قند خون مصرف می کنند و ممکن است در اثر مصرف نادرست زیره دچار افت قندخون شوند نباید زیره مصرف کنند.

-هنوز اطلاعات موثقی درباره ایمنی مصرف زیره  برای بانوان باردار و شیرده وجود ندارد.پس بهتر است این بانوان پیش از مصرف زیره با پزشک متخصص خود مشورت کنند.

-به سبب تاثیر زیره بر کاهش قندخون برخی متخصصان درباره تداخل مصرف آن با روند کنترل قندخون حین و پس از عمل جراحی ابراز نگرانی می کنند.بنابراین حداقل دو هفته قبل از جراحی جهت مصرف زیره با پزشک متخصص خود مشورت نمایید.

منبع :مجله دنیای تغذیه شماره ۱۸۳ -دی ماه ۱۳۹۶

برچسب ها
نمایش بیشتر

مریم شینی

مریم شینی فارغ التحصل از دانشگاه شهید چمران اهواز - علاقمند به وب و فضای مجازی. از اینکه بتوانم مطالب جذاب و مورد علاقه شما را ارائه دهیم بسیار خوشحال میشم. با ارائه نظرات و پیشنهادات خود به افزایش کیفیت سایت کمک کنید. اشتراک گذاری مطالب در شبکه های اجتماعی و معرفی به دوستان خود فراموش نکنید.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بستن