سلامتی

۸ تداخل غذا و دارو

تداخل دارویی-غذایی زمانی اتفاق می افتد که یکی ازترکیبات موجود در غذا یا دارو روی هم اثربگذارند.

این تداخل ممکن است هم درمورد داروهایی تجویزی و هم درمورد داروهای بدون نسخه وحتی ویتامین ها ومسکن ها ومکمل های غذایی ایجادشود.

زمانی که تداخل دارویی-غذایی رخ می دهد اثربخشی دارو یاکم میشود ویابطورکلی ازبین می رود.

در ادامه بامهم ترین تداخل دارویی-غذایی آشنامی شوید.

موز و داروهای فشارخون

مصرف همزمان موز درافرادی که داروهای ضد فشارخون و ادرار اور مصرف میکنند می تواند باعث ایجاد تداخل دارویی درانها شود.

درکل موادغذایی سرشار ازپتاسیم مانند موز و پرتقال وسبزیهای برگ سبز تیره نبایدبا داروهایی که باعث افزایش سطح پتاسیم خون می شوند مصرف شوند.

مصرف همزمان موز وداروهای فشارخون میتواند تداخل ایجادکند
مصرف همزمان موز وداروهای فشارخون میتواند تداخل ایجادکند

شیر و آنتی بیوتیک ها

یکی دیگر از تداخل دارویی-غذایی شیر و آنتی بیوتیک ها هستند.

شیر و لبنیات حجم بالایی ازکلسیم را درخود جا داده اند .

زمانی که شما ماست -شیر و یا پنیر را با آنتی بیوتیک هایی مثل تتراسایکلین و سیپروفلوکساسین و داکسی سایکلین مصرف می کنید عناصر موجود درآنتی بیوتیکها باکلسیم موجود درلبنیات ترکیب می شود و ماده نامحلولی در دستگاه گوارش بوجود می آورد.

این ماده هم باعث ایجاد دل درد می شود و هم جذب آنتی بیوتیکها راضعیف میکند.

از این رو آنتی بیوتیکها را ۱ساعت قبل یا دوساعت بعد غذای اصلی میل کنید.

سبزیجات برگ سبزتیره و وارفارین

سبزیجات برگ سبز تیره مانند کاهو -اسفناج-بروکلی وکلم سرشار ازویتامین k هستند.

این ویتامین یکی از ویتامین های ضروری برای انعقادخون و پیشگیری ازخونریزی شدید در بدن محسوب می شود.

این درحالی است که افزایش استفاده از سبزیهای برگ سبز تیره دربرنامه غذایی افرادی که وارفارین مصرف میکنند

می تواند باعث تضعیف اثربخشی این دارو دربدن آنها شود.وارفارین نوعی داروی رقیق کننده خون است.

گریپ فروت و داروهای اختلال نعوظ

یکی دیگر ازتداخل دارویی -غذایی  گریپ فروت وداروهای نعوظ است.

مصرف گریپ فروت باکاهش فشارخون وکاهش سرعت گردش خون دربدن همراه است .

ازاین رواستفاده از گریپ فروت همزمان با مصرف داروهای مربوط به اختلال نعوذ مانند ویاگرا می

تواند عملکرد این داروها رامختل کند و عوارضی مانند سردرد وکاهش فشارخون و گرگرفتگی برای بیمار داشته باشد.

مصرف همزمان گریپ فروت وداروهای اختلال نعوذ میتواند در فرد تداخل ایجادکند
مصرف همزمان گریپ فروت وداروهای اختلال نعوذ میتواند در فرد تداخل ایجادکند
موادغذایی سرشار ازید وداروهای تیروئید

داروهای تیروئید حاوی ترکیباتی هستندکه در روند تولید هورمونهای تیروئید در بدن تداخل ایجاد میکنند ودرنتیجه ازعلائم پرکاری تیروئید می کاهند.

رژیم غذایی سرشار از ید باعث می شود میزان بهبود درافرادی که از داروی تیروئید استفاده میکنند به پایین تر ازحدعادی برسد.

داروهای تیروئید مانع جذب ید درمعده می شوند ودقیقا ازهمین طریق اثرگذاری میکنند .

میوه ها وسبزی ها وداروهای دیگوکسین

دیگوکسین یکی از داروهای پرمصرف بیمارانی است که اختلال قلبی دارند.

این افرادوقتی حجم بالایی ازمیوه وسبزی را در رژیم غذایی خود داشته باشند فیبر زیادی دریافت میکنند .

دریافت فیبر بالا باکاهش جذب و عملکرد دیگوکسین همراه است .از این رو برای پیشگیری ازتداخل دارویی دیگوکسین با فیبر موجود درغذا ان راحدود یک ساعت قبل یا دو ساعت بعد از وعده غذایی اصلی مصرف کنید.

تداخل دارویی-غذایی-میوه هایی که فیبر بالایی دارند ممکن است با عدم جذب دیگوکسین همراه باشد وتداخل دارویی-غذایی ایجادکند
تداخل دارویی-غذایی-میوه هایی که فیبر بالایی دارند ممکن است با عدم جذب دیگوکسین همراه باشدوتداخل دارویی-غذایی ایجادکند

مواد غذایی فرآوری شده وداروهای  (maios)

موادغذایی کنسروی و فرآوری شده حاوی حجم بالی  از سدیم هستند.و حجم بالای سدیم باعث تداخل با داروهای مربوط به بیماری پارکینسون مانند maios می شود.

افرادی که چنین داروهایی مصرف میکنند باید دور غذاهای فست فودی وفرآوری شده راخط بکشند.

گریپ فروت واستاتین ها

یکی ازتداخل دارویی -غذایی رایج اختلال درجذب ترکیبات موجود در استاتین ها بامصرف گریپ فروت است.استاتین هایی مانند آتورااستاتین  یالوواستاتین که  معروف ترین داروهای کاهنده چربی خون هستند درصورتی که باگریپ فروت مصرف شوند عوارضی مانند ضعف عضلات یا پادرد رابرای مصرف کنندگان خواهد داشت.

اگر تداخل دارویی-غذایی برای مدت طولانی اتفاق بیفتد و اثربخشی دارو ازبین برود ممکن است بیمار با عوارض قابل توجهی مواجه شود.

یکی از ساده ترین راه ها برای پیشگیری از تداخل دارویی-غذایی خواندن برچسب یادفترچه دارو است.

منبع مجله سلامت فروردین ۹۷

 

 

برچسب ها
نمایش بیشتر

مریم شینی

مریم شینی فارغ التحصل از دانشگاه شهید چمران اهواز - علاقمند به وب و فضای مجازی. از اینکه بتوانم مطالب جذاب و مورد علاقه شما را ارائه دهیم بسیار خوشحال میشم. با ارائه نظرات و پیشنهادات خود به افزایش کیفیت سایت کمک کنید. اشتراک گذاری مطالب در شبکه های اجتماعی و معرفی به دوستان خود فراموش نکنید.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بستن